main pageabout_megalleryeventsnewstoolsontheeaselinkscontact

 

 

 

Az európai művészettörténetben az olajfestés tölti be a vezető szerepet. Nincs még egy technika, amely annyi remekművet és világhírű alkotót adott volna az emberiségnek, mint az olajfestés. Az olajat már ősidők óta különböző célokra használták. Például az egyiptomiak múmiaöltözékeket, a rómaiak pajzsokat, zászlókat díszítettek, festettek vele. Egyes középkori táblakép-festők már olajat használták a munkáik tartósítására, fényesítésére is, sőt felismerték, hogy az olaj alkalmas a színek keverésére és a tónusok mélyítésére. Ugyanakkor az olajfestéket nehezen száradó tulajdonságánál fogva főként csak mázolásra használták, vagy esetenként a tempera festésű képek egyes részleteire festettek még olajfestékkel. Napjainkban a fejlett gyártástechnológiáknak és a kutatásoknak köszönhetően a mai festőmédiumok, alapozók használatával az olajfesték tulajdonságait számtalan módon befolyásolhatjuk.
  • Az olajfesték viszonylag lassan szárad, így a képet módunk van lassan fejleszteni, de különböző médiumokkal a száradási folyamat meggyorsítható.
  • Az olajnál a világos és mély tónusú színek együttes alkalmazásával a tér bemutatásának széles lehetősége áll rendelkezésre.
  • Az olajfesték kötőanyaga az olaj (lenolaj, dióolaj, mákolaj). Oldószere (festőszer) szintén tartalmaz olajat, de ezt ma már készen is megvásárolhatjuk.
  •  Olajjal olaj- vagy akrilalapozású vászonra, előkezelt fára, fémre és falra is dolgozhatunk.
  • A festéshez legalkalmasabbak a finom, félhosszú, lapos sörteecsetek, de a tubussűrűségű festéket festőkésekkel is felrakhatjuk.
  • Az olajfesték, minthogy számtalan tónus kikeverhető belőle, rendkívül alkalmas a legkülönbözőbb festői hatások visszaadására.
  • Az olajfestéknek két típusa van: a fedőfestékek és a lazúrfestékek. A lazúrfestékek sok olajos kötőanyaggal készíthetők, felfestve őket nem fedik el teljesen az alattuk lévő foltot, hanem annak színei átvilágítanak az új rétegen, finom színhatást adva. 8. Jól javítható, mert lassan szárad, így munka közben is leszedhetjük a felvitt festéket, vagy száradás után fedőfestékkel is ráfesthetünk.

vissza

 

    english
    english